Островите Капри, Иския и Прочида

Кампания е област в Южна Италия, често осъждана като беден и престъпен регион. Истината е, че тук има много повече от безработица и мафия. Тук ще намерите една неповторимо автентична Италия на пъстро боядисани къщи и тесни, извити улички, на оживени разговори и претъпкани пицарии, на лимонен ликьор и ухание на прясно изпечени сладкиши. А ако харесвате малките, романтични острови – то задължително трябва да се отбиете в тази част на Ботуша. Капри, Иския и Прочида са трите острова на Кампания, всеки от които заслужава да бъде видян, а и изживян.

Остров Иския

Капри, Иския и Прочида, гледка от Августинските градина на остров Капри

Иския е най-големият от трите острова и през 8-и век преди Христа бил завладян от гърците. Те го нарекли острова на маймуните, защото по онова време тук имало много примати. Вероятно изригването на вулкан е причината днес в Иския да няма маймуни, но пък има куп възможности за разходки в планинските части или за спа почивка в някой от топлите извори и естествени кални бани. През 15-и век островът станал колония на испанското кралство Кастилия и крал Алфонсо V наредил реконструкцията на някогашно гръцко укрепление. Днес можете да видите замъка Арагон, който предпазвал 1900 семейства на острова от честите нападения на пирати през средните векове.

Остров Прочида

Цветните къщички на остров Прочида. Капри, Иския и Прочида.

Прочида е най-малкият остров, но и най-автентичният. Той не предлага особено много от туристически атракции, но ще ви разкрие един идиличен начин на живот, далеч от тълпите с туристи. Повечето посетители идват тук, за да се потопят в атмосфера на спокойствие, където времето е почти спряло. По тесни улички под голям наклон можете да се изкачите до най-високата точка на острова Терра мурата (оградена земя), откъдето се открива прелестна гледка към разноцветни къщички, накацали по хълмистия склон на острова. Поради липсата на финансиране всичко в Прочида е някак очарователно зарязано. Старият затвор, манастирът, абатството са оставени в ръцете на природата. Може би на всяко друго място това би било ужасяващо, но в Италия дори руините носят романтика.

Остров Капри

Капри, Иския и Прочида, Марина Гранде на остров Капри

Капри несъмнено е най-прочутият остров на Кампания. Когато пътувате към него, митичният му силует постепенно се показва като мираж сред блещукащите средиземноморски води. Според легендите Капри бил обитаван от митични същества. Древногръцкият поет Омир разказва за жестоки великани и обаятелни сирени, които застрашавали живота на всеки, дръзнал да плава из тези води. Точно край бреговете на Капри Одисей е подмамен от песента на сирените, заради които загивали много моряци. Може би и тези същества изчезнали след вулканична активност, защото по времето на Иисус император Тиберий се оттеглил на острова, за да прекара необезпокояван старините си. Той толкова харесвал Капри, че имал цели 12 вили там! Много съвременни знаменитости споделят вкуса на Тиберий, въпреки че са се задоволили с една вила. Явно островът е магнит за влиятелни хора, защото Ленин също е летувал тук. В Капри можете да посетите Августинските градини, от чиито тераси се откриват спиращи дъха гледки. Привлекателна дестинация е пещерата Синьото грото, където въпреки тъмнината морската вода сияе в лазурно синьо.

Капри, Иския и Прочида, Синьото грото на остров Капри

Photo by Moyan Brenn on Flickr

Капри, Иския и Прочида са незабравими. Всеки остров има собствен чар и характер. Те могат да бъдат посетени на еднодневни екскурзии. Дали ще се отдадете на водни спортове и бутиков шопинг в Капри, на италианско джелато по залез в Прочида или на културен туризъм в Иския, винаги ще останете очаровани. И не забравяйте, където и да ви напече италианското слънце – потопете се в кристалните води за доза солена свежест!

Капри, Иския и Прочида, Марина Гранде на остров Капри, остров Прочида

Полезна информация: Капри, Иския и Прочида се разположени на 40-60 минути с ферибот от Соренто и Неапол. Цената в една посока е около 10 евро, като билети можете да си купите онлайн или на касите на пристанищата.

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *