Барселона за туристи

„Няма друг град като Барселона“ – каза Шийла, каталунка по рождение и по душа. Обикновено не се съгласявам с такива субективни коментари, но Барса наистина е изключение. Ако трябва да опиша града с две думи бих се спряла на „живот“ и „цветове“. Тук има изобилие и от двете.

Като всеки голям и красив град, Барселона има две лица. Едното – туристическото, е атракция „за пред хората“. Другото е далеч по-малко лъскаво и отнема повече от седмица, за да го опознаеш. Аз ще ви разкажа и за двете, защото всяко от тях си има своя чар.

Най-туристическите места в Барселона са безумно популярни по цял свят, защото наистина си заслужават. Ето кои са някои от моите любими елементи от Барселона за туристи:

Пазарът La Boqueria 

Разнообразие от плодове в пазара La Boqueria, Барселона за туристи

Ако ви кажа, че всеки посетил Барселона e минал по La Rambla, едва ли ще сбъркам. Тази улица, която всъщност се състои от пет по-малки, е двукилометров булевард от площад Каталуния до плажа. Разхождайки се по нея задължително трябва да се отбиете в един от най-добрите пазари в Европа – La Boqueria. Цветовете и миризмите тук могат да ви зашеметят. Кое ли е по-вкусно: онзи непознат плод в ярко розово или захаросаните чилийски ядки?  Не знам, но има едно нещо, което не бива да изпускате – плодовите сокчета. Продават се на много от щандовете, има десетки различни разновидности и си струват всеки цент. Мнението е не само мое, а и на редица непознати туристи, които оживено обсъждат любимите си вкусове.

Бонус препоръка: Сокът от манго и кокос е страхотен. Посетете La Boqueria към края на работното време (понеделник – събота между  8 и 20:30 часа), за да закупите плодовото изкушение на по-ниска цена.

Базиликата „Светото семейство“  (La Sagrada Familia)

Най-великото творение на архитекта Гауди е почти митично, след като вече 133 години строежът му продължава. Дори има местна шега, че Реал Мадрид ще победи отбора на Барселона, едва когато Саграда фамилия бъде завършена. Явно каталунците не държат да приключат строежа!

Таванът на базиликата "Светото семейство", Барселона за туристи

Признавам си, базиликата е една от най-големите измами в туризма. На повечето снимки в интернет и на абсолютно всички картички „Светото семейство“ изглежда прекрасно отвън. А всъщност винаги има някой огромен кран, скеле или други не особено фотогенични елементи.

Ярки отблясъци в интериора на базиликата "Светото семейство", Барселона за туристи

Вътре, обаче, сградата е изключително впечатляваща. Слънчевата светлина преминава през цветните стъклописи и „рисува“ шарени отблясъци върху стените и колоните. Какви багри ще видите зависи от вас. Сутрин най-ярко светят студените цветове – синьо и зелено, а по залез топлите – жълто и червено.

Бонус препоръка: Купете си билет онлайн, за да избегнете огромните опашки пред базиликата. Съветвам ви да влезете с екскурзовод. Така ще научите за гения на Гауди, който е обмислил проекта на сградата и до най-малкия детайл.

Магическият фонтан на Монджуик

Магическият фонтан, Монджуик, Барселона за туристи

Хълмът Монджуик помещава редица интересни атракции – замък от 17-и век, Олимпийският стадион от игрите през 1992 г., Националният музей на каталунските изкуства и други. Най-популярен е Магическият фонтан, който пленява хиляди туристи няколко пъти седмично. Намерете си удобно местенце преди началото на шоуто, за да му се насладите напълно. По традиция спектакълът започва с песен на Фреди Меркюри, посветена на Барселона. Светлините, музиката и танца на водата са неповторима комбинация, особено на фона на гледката над града. Това е и единствената атракция в Барселона, която посетих повторно, няколко пъти.

Магическите фонтани, Монджуик, Барселона за туристи

Полезна информация: До фонтана се стига най-лесно с метро до Plaça Espanya. През пролетта и лятото има шоу на всеки 30 минути между 21-23 часа, от четвъртък до неделя. От ноември до март светлинният спектакъл се провежда само петък и събота от 19 до 21 часа.

Националният музей на каталунските изкуства, Барселона за туристи

Чувала съм, че някакви учени са доказали наркотичния ефект на въздуха в Барселона, който прави хората тук щастливи. Склонна съм да вярвам, защото подобно на дрога градът е пристрастяващ. Идваш и никога повече не искаш да си тръгнеш. Дори да се откъснеш, пак копнееш да се върнеш. Но едва ли е просто въздухът или туристическите атракции. Според мен тайната е в атмосферата на града – свободен, млад, разноцветен и пълен с живот.

Follow:

2 Comments

 1. септември 21, 2015 / 5:53 pm

  Прекрасна статия, снимките са уникални и съм на 100 процента съгласна с всичко, което каза за града (плюс това, че Саграда Фамилия е много нефотогенична отвън в момента), но града е магически!

  • Eva Milano
   Автор
   септември 21, 2015 / 7:34 pm

   Много ти благодаря за милите думи! Ще почакаме още само 11-13 години за хубави снимки на Саграда Фамлия и отвън. Радвам се, че и ти си била пленена от Барселона 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *