Жирона – история и цветове

Жирона е древен каталунски град, който несъмнено ще ви плени с многообразието си от цветове, богата история, прекрасни гледки от високо и ръчно изработени стоки. Старата част на Жирона напомня на прелестните градове в Тоскана, но облечени с испански чар.

Край бреговете на река Оняр

Цветни къщички на брега на река Оняр, Жирона

Започнете разходката си по Rambla de la Libertat и следете за мостче от лявата ви страна. Прехвърлете се на другия бряг на река Оняр и запечатайте в спомените си, а може и във фотоапаратите, една от най-емблематичните гледки в града. Къщичките, които се извиват край реката, “греят“ в различни нюанси на жълто, червено и оранжево под лъчите на каталунското слънце.

Ръчно изработени играчки в магазин с 30-годишна история, Жирона

Останете в новата част на града и по Carrer de Santa Clara стигнете до площад Независимост (Plaça de la Independència), посветен на борбата за независимост от Франция. После можете отново да се върнете на източния бряг и безстрашно да се впуснете в лабиринта от калдъръмени улички. По тях ще се натъкнете на очарователни магазинчета за чай, прочетени книги, ароматни свещи, натурални сапуни, артистични бижута, стенни часовници, ярко боядисани играчки и какво ли още не.

Еврейският квартал

Не пропускайте да се изгубите в еврейския квартал, който е един от най-добре запазените в света. Каталунското му име „call” произлиза от латинската дума за „група тесни улици“. Местното еврейско общество имало собствен кмет и градски съвет, напълно независими от властта в Жирона. То било под опеката на каталунския крал и в замяна му плащало годишен данък. Евреите имали силно икономическо влияние, защото били опитни лихвари, брокери, занаятчии, търговци и земевладелци.

Жиронската катедрала „Св. Богородила“, Жирона

Точно до еврейския квартал е разположена Жиронската катедрала „Св. Богородила“. Тази близост се превърнала в основна предпоставка за множество вражди между католици и евреи. Местните християни се бунтували срещу независимостта на юдаистите и често организирали набези срещу тях, най-вече по време на религиозни празници. През вековете периодите на вражда се редували с етапи на мирно съжителство. Към края на 15-и век местните католици вече имали установени добри отношения с евреите и търгували с тях. Всичко приключило през 1492 г., когато с кралска заповед евреите били прогонени от Испания.

Арабските бани

Арабските бани, Жирона

Докато сте наблизо, отбийте се и до прочутите Арабски бани. Те били построени през 12-и век в римски стил, но с типично арабската структура. Състоят се от няколко помещения като най-забележителна е залата с басейна, увенчан с купол. Спокойната атмосфера ще ви донесе истински СПА ефект без дори да си правите процедури. Когато се насладите на прохладните бани, върнете се под изгарящото слънце за кулминацията на разходката ви из Жирона.

Разходка по крепостните стени

Крепостната срена, Жирона

Следете за табели към Passeig Arqueològic, които ще ви отведат до древна крепостна стена, построена от римляните още през 1-и век преди Христа. През 14-и век останките от стената са използвани като основа за ново защитно укрепление. Не след дълго ограждението губи основната си функция, защото Жирона се разраства извън пределите му.

Гледка от крепостната стена в Жирона

Насладете се на залеза над града от това историческо място. Ще видите прекрасни багри в небето, керемидените покриви на Жирона, кулата на катедралата и величествените Пиренеи в далечината. Има само една уловка: за да стигнете до тази зашеметяваща гледка ще трябва да се „преборите“ с много стъпала.

Трудно е градът и цветовете му да не ви омагьосат. В един момент ставате толкова нетърпеливи да видите какво се крие зад всеки ъгъл, че не знаете накъде да поемете. А  старата част не Жирона е съвсем малка и един ден ви е предостатъчен да обиколите всяко кътче. Да се влюбите в града, обаче, ще ви отнеме много по-малко. Сред тесните, криволичещи улички за секунди ще се потопите в атмосферата на едно далечно минало. Дори не би ме учудило, ако се размечтаете за машина на времето.

Полезна информация: Жирона се намира само на 118 км северно от Барселона. До града се стига най-бързо и лесно с влак. Пътуването отнема по-малко от 40 мин, а влакове има почти на всеки час.

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *