Концлагер Захсенхаузен: Мрачното минало на Ораниенбург

Ораниенбург е малко градче, което се заражда в китната немска провинция преди почти 800 години. То се слави с красива горска местност, много езера и най-изящния бароков замък в областта. В наши дни обстановката в Ораниенбург е все така идилична. Но допреди по-малко от век градчето крие тъмна тайна. Тайна, която включва измъчването и последвалата смърт на над 60 хиляди души в рамките на 17 години.

През 1936 г. е основан концентрационният лагер Захсенхаузен. Той се превръща в тестов модел за изграждането на мрежа от 20 000 лагера, използвани за различни цели от нацистката партия.

Захсенхаузен: Концентрационен лагер в Ораниенбург, близо до Берлин

На входа на лагера е изписано прословутото мото „Arbeit macht frei”, което означава: “Трудът ще ви освободи”. Буквалният му смисъл е, че затворниците ще работят до пълното си изтощение и ще бъдат свободни само след смъртта си. Това садистично изказване е едва началото на редица ежедневни мъчения, унижения и жестоки експерименти, които всеки затворник е осъден да изживее.

Захсенхаузен: Концентрационен лагер в Ораниенбург, близо до БерлинPhoto by Erik G. Trigos on Flickr
Contrast and Exposure adjustments

В началото Захсенхаузен е изграден като затвор за политически престъпници, за всички опоненти на нацизма. Но през годините хора от 40 националности станали жертва на това зловещо място заради политическите си възгледи, хомосексуалност или расовата си принадлежности. Много от тях мислели, че просто ги изпращали да се установят в Ораниенбург. Те носели със себе си злато, пари и други ценни вещи. На пристигане нацистите конфискували всичко, дори дрехите на затворниците. Пленниците получавали униформа с номер и дървени обувки в „универсален“ размер. От този момент нататък те губели всякаква индивидуалност, те не били хора с имена и собствена история, а пореден номер. Много от нацистите, които след края на войната били съдени за престъпления срещу човечеството, казвали, че в концентрационните лагери не са работели с хора, а с цифри.

Захсенхаузен: Концентрационен лагер в Ораниенбург, близо до БерлинPhoto by Dirkjan Van Ittersum on Flickr
Crop, Contrast and Exposure adjustments

От 1961 г. насам Захсенхаузен е паметник и музей, който можете да посетите на еднодневна екскурзия от Берлин. Това не е поредната туристическа атракция, част от типичната ваканция, но определено е място, което заслужава да се посети. Реконструирани са 2 от общо 65 бараки, в които се помещавали затворниците. Всяка имала капацитет за 140 души, но те често били умишлено претъпквани с до 3 пъти повече хора. Началото на работния ден е 4:15 сутринта, независимо кога е приключил предишният. Винаги започва с преброяване на затворниците, които били длъжни да застанат строени по номера точно в 5:00. Обикновено преброяването отнемало 2-3 часа, но през зимата на 1940 г., под ръководството на Рудолф Хьос, то често продължавало 12 часа при температури около -20 градуса. Смъртността в лагера достига рекордно ниво – 7 хиляди души само през януари. Четири месеца по-късно Хьос е повишен и поема командването на Аушвиц, най-големия нацистки лагер.

Работата в концентрационните лагери била разнообразна – от изгладняващ сервитьор за СС (нацисткият охранителен отряд) до участник в производството на машинни компоненти за големи корпорации. Най-тежката участ получавали евреите и хомосексуалистите, които правели тухли за изграждането на „новия Берлин“. Физическият труд бил толкова тежък, че повечето затворници умирали от изтощение 2-3 седмици след „назначаването” си на тази длъжност.

Захсенхаузен: Концентрационен лагер в Ораниенбург, близо до БерлинPhoto by TheRuined on Flickr

Немалко били опитите за бягство, но никой никога не е напуснал границите на лагера жив. Не липсват и опити за самоубийство, защото нищо, дори смъртта, не е по-страшно от съществуване в постоянни мъчения. СС жестоко наказвали всички, които смятали, че имат право над живота си. Дръзналите да потърсят освобождение в смъртта били прострелвани, обездвижени и оставяни да агонизират.

След края на Втората световна война лагерът продължава да се използва за същите цели от съветските власти, в чиято окупационна зона попада. Затворен е чак през 1950 г.

Полезна информация: Захсенхаузен се намира на Straße der Nationen 22 в Ораниенбург. Входът е свободен, срещу символична сума можете да се включите в обиколка с гид. Информация за посещение, работно време и транспорт ще откриете тук.

 

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *