Гранада – градът на четирите култури

Гранада, Поглед от Аламбра

Гранада е впечатляващ град, запазил следи от няколко култури – мавърска, християнска, еврейска и ромска. Той остава под арабско владичество повече от 400 години и се превръща в културен и политически център. Палатите на Насридската династия в Аламбра са несъмнено най-впечатляващата атракция в града. Ала Гранада може да се похвали с още куп архитектурните и исторически паметници, добра храна и красива природа в околността.

Най-древните арабските бани 

Гранада, Арабски бани

Гранадинското банюело са най-древните и най-добре запазени арабски бани в Испания. Те са построени през 11-и век и са най-старата мюсюлманска постройка в града. В очите на католиците публичните бани не били много по-различни от бордеите. Заради тази им лоша слава по време на Реконкистата баните обикновено били разрушавани. Да посетиш такова помещение в наши дни е почти чудо. Моят личен фаворит са арабските бани в Жирона, очарователно градче в близост до Барселона.

Мавърският квартал Албайсин

Мавърският квартал Албайсин

Гранада, Мавърският квартал Албайсин

Както казват местните разходката из арабския квартал Албайсин е “Sí o sí”, тоест просто задължителна. По стръмните, калдъръмени улички, сред редици бели къщи, цветни градини и портокалови дръвчета, ще се насладиш на едни от най-невероятните гледки над града.

Гранада, поглед над града от квартала Албайсин

Оттук се вижда и истинската прелест на катедралата и нейния купол, за който дори не сте подозирали. Ще видиш и Аламбра, прекрасна на фона на Сиера Невада (“Заснеженият хребет”). Из целия квартал цари невероятно спокойствие. Тук времето спира, а имената на улиците нямат значение. Остава ти само да се луташ, без цел и посока, да попадаш на улици не по-широки от метър и на разкошни входни врати с арабски орнаменти.

Вкусни изненади

Гранада, тапас

Съвсем наблизо се намира улица Елвира, известна с тапас баровете си. Тапас културата в Гранада е единствена по рода си в цяла Испания. Тук си поръчваш питие срещу 1-2 евро и към него ти сервират тапас изненада. А гранадинските хапки са това, което в Северна Испания наричат “порция” (racción). Две или три напитки са достатъчни за една вкусна, засищаща вечеря.

От името на вегани и вегетарианци смея да твърдя, че не обичаме изненади в храната. С испанската мания да слагат хамон на всичко що се яде това е напълно разбираемо. За не толкова смелите препоръчвам крем супите и страхотните разядки във веган ресторанта Хикури арт. Арабската кухня, популярна из целия град, също е изключително богата на постни предложения.

За десерт опитай местното пиононо – сиропиран сладкиш покрит с печен крем. Оригиналната рецепта не ми допадна, но тирамису разновидността определено е по моя вкус! А гранадинските бунюелос, иначе казано испански Казанлъшки понички, са прекрасни. Сладкарницата Fiordigelato и пресните й хрупкави изкушения ще примамят и най-здравословно хранещите се.

Уличното осветление като изкуство

Гранада, улично осветление

В интернет можеш да намериш почти всичко, но едва ли има друг сайт, който ще те насочи да се разходиш по Гран Виа, за да видиш уличното осветление. Смея да твърдя, че това са най-забележителните градски лампи, които някога съм виждала. Те са под формата на голям куб, от който са изрязани по-малки кубчета. Сякаш дизайнерът им отдава чест на геометричната арабска култура, добавяйки модерен привкус. Тези светлини изглеждат прекрасно дори през деня!

Термални води сред маслините

Не бях и предполагала, че ще треперя от студ в най-южните части на Испания. И в Гранада идва зимата, със студени, ветровити нощи, наказали всеки заблуден турист. В такива “тежки” моменти няма нищо по-релаксиращо от една гореща вана. Едва на 20 километра от града, закътани сред редици маслинови дръвчета, ще попаднеш на термалните води на Санта Фе. Това са стъпаловидно разположени басейни с гореща вода, които преливат от един в друг. Да се отпуснеш в 35-градусово естествено джакузи през зимата, под звуците на падащата вода, когато кожата ти докосват последните слънчеви лъчи, е истинско блаженство. Хармонията с природата е най-прекрасната медитация!

Гранада, Аламбра на фона на Сиера Невада

Да посетиш Гранада, казват, са нужни едва два или три дни. Да се насладиш на атмосферата й, предполагам, години. Само на 30 минути от тук можеш да караш ски или да се потопиш в Средиземно море. От опит ти казвам, човек трудно се изморява от хубавия живот!

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *