Барселона за изследователи

Притегателната сила на Барселона е неоспорима. За последните 25 години потокът от туристи се е увеличил повече от 4 пъти! Рекордните 7,5 милиона посетители годишно превръщат града в една от най-популярните дестинации в Европа (след Лондон, Париж и Рим). В предишния ми пост ви разказах за туристическото лице на Барселона.

Сега искам да ви представя другата страна на каталунската столица, която е запазена само за истинските изследователи. Тя е пленителна, вкусна, понякога по детски забавна, а понякога наистина сериозна.  

Вкусно начало на обиколката

Американски палачинки, Brunch and Cake, Барселона

Започнете деня като местните: в онова неудобно време, когато е твърде късно за закуска и твърде рано за обяд. Това е идеалният момент да хапнете американски палачинки с ягоди, банан, кокосови стърготини и кленов сироп. Всъщност сутрин, на гладно, е доста трудно да избираш, когато пред теб стои меню с какви ли не изкушения. Хубавото на Bruch&Cake е, че няма грешен избор. Лошото е, че едва ли някога ще сте толкова гладни, че да опитате всичките им страхотни предложения.

Барселона всъщност прелива от кафенета и ресторанти, които предлагат добра храна. Възможностите са толкова много, че тук наистина има за всекиго по нещо. А за любителите на здравословната вегетарианска и веган кухня градът е истински рай. В тази връзка, няма как да не спомена протеиновия бургер на Гопал и ресторантите от веригата Тереза Карлс.

Пазарът Encants и танцът на светлините

Пазарът Енкантс, Барселона

Това е едно от местата, които трябва да посетите по тъмно. Огледалният покрив на пазара Encants блести като злато, докато в него се „оглеждат“ уличните светлини. Впечатляващата модерна структура ознаменува оживената търговска дейност, която се помещава тук още от 1928 г. Всъщност Encants, пазарът за стоки втора ръка, съществува още от 15-и век. Многократно е сменял разположението си, но името му „Очарование“ (превод от каталункси) остава непроменено. Тук може да ви примами всичко – от антични мебели до винтидж дрехи.

Пеещите светлини, Музея по дизайн, Барселона

От другата страна на трамвайната линия ще намерите група ентусиазирани деца и възрастни. Може би пеят, крещят, имитират животни или просто издават нечленоразделни звуци. Цялата тази какофония, за да видят как гласа им се превръща в светлина. Около площада до Музея по дизайн има няколко високочувствителни сензора, които реагират на интензитета на звука. Те „рисуват“ разноцветни фигури върху 550 LED лампи вградени в настилката на площада. Опитайте ритмично повтаряне на произволни звуци: това ще подлуди светлините, а и всички наоколо!

Бункерите на Кармел

Гледка от бункерите на Кармел, Барселона

Хълма Ровира е прекрасна локация, от която да се насладите на залеза, на изгрева или просто на зашеметяващата 360-градусова гледка над Барселона! От тук ще видите базиликата „Светото семейство“, намираща се в самото сърце на града; хълма Тибидабо и самотната църква на върха му; правите улици и булеварди, които водят към плажа и Средиземно море, което постепенно се слива с небето.

Бункерите на Кармел, разположени на върха на хълма, са тук от времето на Гражданска война в Испания (1936-39 г.). Те били построени като укрепление, което да предпазва Барселона от бомбардировките на генерал Франко. Тогава в каменно-бетонните стени имало вградени еднометрови топове. След войната те били премахнати, а мястото било напълно изоставено. Но удивителната гледка му печели популярност и в последни години бункерите са посещавани от много местни и чужди „изследователи“.

Хълмът Тибидабо, видян от бункерите на Кармел, Барселона

Предизвиквам ви да намерите още „скрити“ местенца в града. Барса е пълна с изненади и има потенциала да очарова всеки един от многото си посетители. Не бъдете просто турист, а бъдете дързък, смел и любопитен изследовател!

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *