5 начина популяризираш веганството в твоето обкръжение

Написах тази статия с идеята да ти покажа как да стимулираш позитивна промяна в обкръжението ти. Примерите, които споделям, са тясно свързани с веганството и вегетарианството. Избрах именно тази деликатна тема, защото ми е присърце. С времето научих как да печеля на моя страна дори онези, които не споделят моите виждания. Тези пет съвета, обаче, са универсална формула за вдъхновение. С тях можеш да запалиш по идеите ти почти всеки. Използвай ги разумно, за да си катализатор на положителни промени!
Веган съвети: Как успешно да популяризираш веганството

Плодове на пазара в Санта Крус де Тенерифе

Гледах един документален филм (Cowspiracy) и оттогава не съм консумирала месо. Бях на 16 години и мога да те уверя, че нямах никаква представа колко значима е тази промяна. Трудно ми е да си спомня какво точно мислех, защото не размишлявах върху това решение – то беше някак естествено.

Съществуват ред причини, поради които хората избират веганството: етични, екологични, здравословни, религиозни и други. Аз уважавам всичките, защото те водят към един резултат и в основата им стои вярването, че простичкият избор „Какво да ям днес?“ има голямо значение. Въпреки това, като индивид всеки от нас има ограничени възможности. Единственият начин да популяризираш каузата ти е да я споделиш с другите. Тук много хора се сблъскват с неразбиране, защото не умеят да представят правилно своите идеи и вярвания. Затова ти предлагам пет практични съвета, които ще ти помогнат да спечелиш всеки (освен може би баба ти) на твоя страна.

  1. Бъди позитивен пример

  2. Не съди другите

  3. Оценявай дори най-малкото усилие

  4. Открий мотивацията на събеседника ти

  5. Бъди активен и приветлив

1. Бъди позитивен пример

Няма по-добър начин да обясниш какво правиш от това да го покажеш. Обикновено се въздържам от споделяне на мнението ми на тема хранене, освен ако събеседникът ми не прояви интерес. Интерес, всъщност, винаги има, защото моят начин на хранене е различен. Колегите ми забелязват разноцветните ми обедни блюда, съквартирантите ми виждат, че моят рафт в хладилника е постоянно зареден с пресни плодове и зеленчуци, приятелите ми сами питат за веган опции, когато седнем да се храним навън, познатите ми отбелязват, че винаги съм заредена с енергия и добро настроение. Всичко започва с любопитството. Неизбежно се стига до разговора как, защо и от кога. Следват въпросите за протеините, за страданието на растенията и за това колко нездравословно и трудно би трябвало да е да не ядеш месо. С радост отговарям на всички питания, дори и откровено плоските, защото знам, че силата на моите аргументи ми дава шанс да променя нечии виждания. С времето любопитството прерасва във вдъхновение.

Веган съвети: Как успешно да популяризираш веганството

Веган бургер с червен боб, киноа и много сос 

Преди време реших, че всеки петък ще се самонаграждавам с любимата ми храна – веган бургер. Създадох си традицията Burger Friday, с която отбелязвам успешното завършване на работната седмица и на поредната ми 5-дневна серия от тренировки. Нямаше как да не събудя любопитството на колегите ми: Та нали не ям месо, какви са тези бургери? Вкусни. Също разнообразни. Понякога си взимам спаначен, друг път от червено цвекло, а онзи от леща ми е най-любим. Скоро всички искаха да опитат въпросните бургери. Направихме огромна групова поръчка и аз “жертвах” половината от обедната ми почивка, за да донеса храна за останалите. Колегите ми останаха очаровани и вече сами ме подсещат, когато стане време за Бургер Петък. 

2. Не съди другите

Сигурно си убеден, че твоят начин на хранене е най-правилният. Да, това е така. Технически погледнато ти винаги вземаш най-доброто решение на базата на информацията, която имаш до този момент. С какво и как да се храни всеки избира сам. Не можеш да очакваш или изискваш от някого да приеме твоите убеждения. Върни се в първия съвет и си припомни, че винаги можеш да споделиш вижданията ти, особено ако околните проявяват интерес. Но твоите решения засягат само твоя живот. Затова не ги налагай на другите. Започнеш ли да критикуваш и да осъждаш само ще настроиш събеседника ти срещу теб. Вместо да отблъскваш останалите – привличай ги с твоя пример. Бъди толерантен към чуждия избор, защото и ти искаш толерантност към твоя. Проявявай разбиране, дори когато не го получаваш.

Веган съвети: Как успешно да популяризираш веганството

Креативно поднесена лазаня в Rest’O, Бордо, Франция

Споделям с теб един любим мой цитат от “Великият Гетсби”, с който обичам да си припомням, че не всички сме имали равен старт:

„Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми. „Почувстваш ли желание да критикуваш някого – ми рече той – просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти.““

Понеже обожавам да демонстрирам с примери, ще ти разкажа още една история:

Много приятели и познати са ми казвали, че им харесва моята толерантност. Смея да твърдя, че никога не съм си позволявала злобни подмятания и неуместни коментари спрямо нечие меню. Преди почти година за пръв път се сблъсках с неразбиране и се уверих колко е неприятно някой да омаловажава твоя избор. Живеех с едно семейство, типични фитнес маниаци, чието хранене се основава на прекомерната консумация на животински протеин. Те често правеха подигравателни подметки за “яйцето, детето на кокошката” и огромните ми порции. Малката им дъщеричка забеляза, че винаги се храня само с растителни продукти и един ден започна да ме разпитва:

– Ти защо не ядеш месо?
– Обичаш ли животните? – отвърнах, уверена, че едва ли има малчуган, който ще ми отговори с “не”.
– Да – каза малката.
– Аз също ги обичам. Животните са наши приятели. А приятелите не са за ядене. – тя кимна в отговор на съгласие. Вярвам, че всяко дете усеща и знае, че животните заслужават любов и закрила.
– Но ти си само една, какво ще промениш? – озадачена попита ме тя.
– Така е. Да кажем, че за една година умират 10 животни по-малко, само защото аз не ям месо. Сега си представи, че в моето семейство сме четирима и никой от нас не консумира животинска плът. Ами ако и съседът спре да купува месо? После и жена му, и децата му също ще станат вегетарианци. Всеки човек е важен, защото дори малкият принос е помощ.

Разговорът ни беше прекъснат от поредния осмиващ ме коментар на родителите. Малката не каза нищо повече, но в погледа й виждах, че разбира.

Важно е децата да знаят, че “И най-малкото същество може да промени хода на историята.” (Дж. Р. Толкин). Точно този начин на мислене е двигател на промени.

3. Оценявай дори най-малкото усилие

Веднъж говорих с един познат по темата за месото. Споделих му, че при индуистите не е прието да се убиват животни, защото така се прекъсва кармичният цикъл на душата. Тя ще бъде осъдена отново да се прероди като животно, докато успее да достигне по-висша форма. Обожавам факта, че според тази религия хората и животните са толкова сходни. Всъщност тези “категории” са само физически, защото всяко живо същество е приемник на една душа. Въпросният познат погледна практично на въпроса с преражданията и заяви, че тази теория е нелепа. За мен няма значение колко логична е тя, харесва ми романтиката в това да виждаме всички живи същества като равни, значими. Месеци след този разговор въпросното момче ми сподели, че оттогава не е вечерял нищо с месо, дори и на ресторант с приятели. Уверявам те, че за испанец това е невероятно постижение!

Веган съвети: Как успешно да популяризираш веганството

Дал, индийска яхния от леща с ориз басмати

От тази история си извадих два важни извода. Първият е, че невинаги логиката е от значение. Той не беше съгласен с мен и все пак моята страст към начина ми на хранене му повлия. Правилните решения са неразбираеми, те се усещат. Вторият е, че трябва да приемам промените у другите, дори да ми се струват незначителни. Аз не знам колко му е коствало да направи тази крачка, но оценявам положеното усилие. Важното е постоянството. С течение на времето мъничките неща се превръщат в големи. С годините изборът: “Какво да ям за вечеря?” ще добие много повече стойност.

4. Открий мотивацията на събеседника ти

Ние сме уникални и всеки от нас има различни приоритети. Ако искаш събеседникът ти да се вслуша в твоите думи, трябва да му покажеш ползата от това. Да разбереш от какво има нужда човекът отсреща е жизнено важно. Как иначе ще отговориш на неговите търсения? Ти може да си веган по етични причини, но приятелят ти изобщо да не се интересува от правата на животните. В този случай аргументите ти срещу страданието на невинните същества ще са абсолютно безсилни. Потърси друг ъгъл, представи различни положителни страни на веганството. Току-виж си убедил някого да опита!

През декември 2015 г. излязох да пия чай с един приятел от Франция. Когато отказах да опитам от сметановата му торта, се заговорихме по темата за веганството. Той ми сподели, че от известно време обмислял да спре консумацията на месо. В случая събеседникът ми беше предразположен към промяна, защото вече имаше развита емпатия към животните. Липсваше му само един финален тласък. В онзи късни зимен следобед, в уютното квартално кафене, един приятелски разговор се превърна в нужния импулс.
Година по-късно отново засегнахме темата. Сега този французин е веган и готви за баща си, който страда от диабет. От все сърце ми благодари, че съм му помогнала да вземе решението, което дълго е обмислял. Сподели ми, че състоянието на баща му значително се е подобрило, откакто започнал да следва растителната диета. Невероятно е, че аз имам мъничък принос в нещо толкова прекрасно, а дори не познавам въпросния господин!

Моя позната ми разказа, че когато се запознала със съпруга си, той бил всеяден. Тя не можела да се обвърже с човек, който консумира животински продукти. Малко след първата им среща споделила с него колко е важно за нея веган храненето. Мъжът й, както повечето професионални лекоатлети, бил силно заинтересован от здравословния начин на живот. С малко насоки той се информирал по темата и видял колко много професионални спортисти избират постното меню. Тогава той сам направил съзнателния избор да стане веган. Тук важното е, че мъжът и жената не са имали еднакъв подтик. Но дамата съумяла да изтъкне пред атлета именно ползите, които са важни за него. Aко беше избрала да му говори за животните, тя едва ли е щяла да бъде толкова убедителна.

5. Бъди активен и приветлив

В началото на миналата годината се преместих да живея на Канарските острови. Това е нещо като веган рай – винаги е слънчево и лятно; пазарите са отрупани с екзотични плодове; най-традиционното ястие са варените картофи с магданозен сос; а местните обичат да ти носят от реколтата си.

Веган съвети: Как успешно да популяризираш веганството

Ориз, гъби,тофу и веган кашкавал, сервирани в царевична тортиля 

Когато пристигнах тук, исках да се присъединя към някое веган събитие. Уви, тукашното веге общество не е толкова активно като българското. Понеже нямаше веган събития, реших аз да си организирам мое. Публикувах във Фейсбук, че организирам пикник в парка. Идеята беше всеки да приготви по нещо и да го сподели с останалите.
Отидох на мястото на срещата и нямах представа дали някой ще се появи. Дори не знаех кого очаквам и разчитах, че ще ме разпознаят. За щастие червените ми коси са достатъчно отличителен белег. Първото ми веган събитие се увенча с успех! Само седмица по-късно се превърнах в главен готвач и организатор и на второ.

Веган съвети: Как успешно да популяризираш веганството

Задният двор на едно от местата, на които организираме веган събитията

Вече почти всеки месец провеждаме веган срещи в различен формат – на вила до плажа, в планината, в ресторант. Всеки път компанията расте и с радост се запознавам с нови и нови вегета. Всъщност, още в самото начало реших да организирам веге събития отворени за всички. Стига да си готов да приготвиш и споделиш ястия без животински продукти, за мен няма значение как се храниш вкъщи.

Много е важно да приветстваш интереса у другите, вместо да създаваш изолирано веган общество. Как иначе ще покажеш на света колко вкусно се храним? Как ще вдъхновиш някого, ако не го допуснеш в обкръжението ти? Както вече ти споделих, всичко започва с любопитството.

Не мисли, че трябва да организираш мащабни събития. Можеш просто да поканиш приятели вкъщи и да приготвиш страхотен суров десерт. Или да изпечеш бананови курабийки и да ги занесеш на работа. Действай според възможностите ти и бъди креативен. Предизвиквам те да ми напишеш в коментарите още някоя отлична идея как да представиш веганството на околните.

Също така, не забравяй силата на социалните мрежи. Те ни помагат да покажем важните за нас неща на възможно най-много хора. Още днес публикувай нещо, което истински те вълнува. Дали ще е любимата ти веган рецепта или някоя чудесна кауза за помощ на животните – избираш ти.

Надявам се моят опит да ти дава увереност в едно по-добро бъдеще. Ако съм успяла да те мотивирам, то моята задача е изпълнена. Сега е твой ред да поемеш щафетата. Помисли къде си бъркал в миналото и кога си представял убежденията ти успешно. Още сега си нахвърляй няколко идеи какво би искал да направиш. Как би могъл да спечелиш подкрепа за някоя важна кауза? Не забравяй да споделиш тази статия, за да й помогнеш да достигне до повече хора.

Върни се в началото

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *