5 житейски урока, които можеш да научиш от британците

Имало едно време една велика нация, за чиито добри обноски и учтивост се говорeло по цял свят. Но един съдбовен референдум разкрива, че зад милите думи и отличните маниери се крие неприязън към всичко небританско. Докато целият свят критикува неособено Обединентото Кралство, завръщането ми в Лондон ми припомни няколко прекрасни неща, които можем да “заемем” от британците.

Бъди учтив
Във Великобритания трудно ще попаднеш на неучтив персонал. Вниманието към клиента е толкова голямо, че няма как да не се почувстваш някак специален. С топла усмивка ще те настанят на масата в ресторанта и цяла вечер ще се стараят да си тръгнеш удовлетворен. Оплачи се за нещо и незабавно ще се постараят желанията ти да бъдат реализирани. Върни дреха в магазина и никой няма да те попита защо. Бутни някого в метрото и брой колко пъти той ще ти каже: “sorry”. Усмивките, че дори и фалшиви, са здравословни и спестяват куп проблеми!

Очаквай неочакваното
Британците  са изключително предпазливи. Те обичат да поставят улични знаци, да пишат “огледай се” пред пешеходните пътеки, да използват тежки противопожарни врати и да слагат камери за сигурност на всеки ъгъл. Има нещо много очарователно в това, че за всичко е помислено. В живота тази предпазливост може да се преведе като принципа: “Справяй се с проблемите преди да са възникнали.”. Купи си нова паста за зъби преди да започнеш отчаяно да изтискваш старата, зареди колата преди да светне лампичката за бензина и най-важното: не оставяй нито задачите ти, нито десерта за последния момент.

Гледай собствената си паница
Да можеш да идеш по пижама до магазина без да те гледат странно всъщност е неповторимо. Представи си колко е освобождаващо на никого да не му пука как изглеждаш! Имаш лош ден, нямаш желание дори да си сресваш косата – няма значение! Имаш прекрасен ден и просто ти идва да запееш по средата на супермаркета – поздравления! Ако не пречиш на останалите, то имаш пълната свобода да бъдеш твоето най-щуро, най-нелепо и най-истинско Аз.

Британците - 5 житейски урока от Обединеното кралство

Photo by Martin Hesketh on  Flickr

Спазвай правилата
Може да те изненадам, но правилата са създадени, за да се спазват. Ти, колкото и жестоко да звучи, едва ли ще имаш привилегията да си освободен от тях. Не се плаши, правилата изобщо не са толкова лоши. Тяхното спазване е основната причина да гледаш с премрежени очи към “уредените държави”. Дай мястото си на бабата и си спести пошлата разправия в градския траспорт. Не се бутай да влезеш в самолета – без теб няма да излети. Също няма смисъл да бързаш да слезеш първи, защото пред лентата за багажи всички сме равни. Това съобщение във Фейсбук едва ли е по-важно от безопасността ти, докато шофираш. И не знам дали ще ми повярваш, ако ти споделя, че пътните ограничения не са минималната позволена скорост.

Работи здраво
Преди време имах една работа, на която нямах абсолютно нищо за правене. Търсех си задачки, но в ранния следобед идеите ми се изчерпваха и все се чудех как да преживея до края на работния ден. В офиса ми сякаш имах супер силата да спирам времето, но за съжаление на знаех как да я контролирам. Споделях с приятели моето недоволство от работата и всички ми отговаряха: “Ех, да можеше и на мен да ми плащат и да не правя нищо.”. Истината е, че мързелът и посредственото отношение към работата ти няма да те отведат далече. Работи здраво, като британците, за да можеш да се забавляваш още повече. Отдавай се напълно на всичко, което правиш.

От британците можеш да научиш още куп малки неща – да се шегуваш изтънчено, да приготвяш неповторими къпкейкс, да се редиш на опашка и да обсъждаш времето по-добре от синоптик. А ако чаят с мляко не е по твоя вкус, налей си сангрия. Ето още 5 житейски урока, този път от испанците, които ще те въведат в една напълно различна, изцяло лежерна и много забавна житейска философия!

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *