Испанците те учат да живееш лежерно

Казват, че животът на испанците е една голяма фиеста. А когато се уморят, дремват един следобеден сън – сиеста, и продължават с празненството. Самите испанци недоумяват как чужденците могат да резюмират цялата им житейска философия в две думи. За да живееш безгрижно и щастливо до дълбоки старини, е нужно да следваш редица традиции:

Бъди общителен

Испанците те учат да живееш лежерно - пет житейски урока от испанската култура

Човекът е социално животно, а испанската порода е сред най-социалните. По улици, по тротоари, на гарата, в магазина – все ще се намери някой да те заговори! Местните винаги имат какво да кажат и със завидна лекота споделят живота си с непознати. Ти се усмихваш, радваш им се, споделяш и после всеки поема по своя път.

Целувай всеки

Испанците те учат да живееш лежерно - пет житейски урока от испанската култура

Запознаваш се с някого и хоп, вече ти налитат да те целуват. Южноевропейската култура повелява, че няма нужда от излишна дистанция.

Испанците не просто разчупват леда, те го стопяват с огромна горелка. Купувап си нещо и касиерката естествено те пита: „Скъпа, искаш ли торбичка?“. Без значение, че за пръв път се виждате и още дори не сте се целували.

Почитай баровете

Испанците те учат да живееш лежерно - пет житейски урока от испанската култура

Няма нищо по-завидно от испанската бар култура. В големите градове като Мадрид и Барселона е трудно да се наблюдават привичките на местните. Но озовеш ли се в някое малко, нетуристическо градче през деня – то сигурно ще е полупразно. Уцелиш ли следобеда, не се надявай да видиш испанец. Тогава само китайците работят!

Испанците са нощни птици – те излизат след залез и се спускат към някой бар. Привечер улиците и площадите са препълнени с хора. Работата си е работа, може да е неприятна и зле платена. Но отбиеш ли се в бара, истинският живот започва, а в него няма място за лоши мисли. С малко бира и много хумор местните разказват поредната си забавна история.

Не спирай да се забавляваш

Испанците те учат да живееш лежерно - пет житейски урока от испанската култура

Отиваш и ти на бар, да видиш каква е тази велика магия, която събира цялото испанско население. Поръчваш си вино и гледаш един дядо, може би по-стар от твоя собствен, да ти налива в чаша. Почти полунощ, силна музика, група пияни младежи танцуват нелепо – какво прави този възрастен господин тук? Това е напълно нормално. Според испанците никога не е твърде късно да се забавляваш, да живееш добре, да ходиш на бар, да работиш в бар. Всъщност след пенсия фиестата тепърва започва!

Прави малките неща още по-малки

Животът в Испания може да се окаже някак труден за чужденците. Тук хората се движат бавно, често се блъскат в теб, без да се извинят, или ти препречват пътя, без да се усетят. Това обаче не е знак на лошо възпитание. За испанците това са малки, незначителни неща, на които не си струва да се отдава значение. Най-много да ти кажат „no pasa nada“ (няма нищо) и да си продължат. Мен често ме призовават да съм „tranquila“ (спокойна), а за тях това е естествено състояние.

Понякога нямат дребни и ти връшат с едно евро повече – и пак няма значение. Никой не те праща да развалиш парите си в съседния магазин. Защо да губиш време и нерви за нещата, които не ги заслужават?

Да живееш като испанец е да се наслаждаваш на живота, да омаловажаваш трудностите и да се радваш прекомерно при всеки повод. Общувай повече, целувай по-често и завършвай всеки ден с чаша бира и в добра компания!

 

Follow:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *