Веган сладолед с шам фъстък

Няма неподходящ момент за един вкусен сладолед. Особено, ако става въпрос за веган сладолед с шам фъстък.

веган сладолед с шам фъстък.

Предполагам, че ако майка ми е знаела за сладоледите от авокадо, детството ми щеше да е съвсем различно. Е, в онези времена авокадото на се продаваше във всеки супермаркет. Не мисля, че сме знаели какво е авокадо.

Не бих могла да кажа, че този веган сладолед с шам фъстък е толкова вкусен, колкото традиционния млечен сладолед. Всъщност, той е много по-хубав. Приканвам те да опиташ тази бърза и лесна рецепта. Тя използва само полезни съставки и не включва мляко, яйца, рафинирана захар или оцветители. Преди сладоледът ми напълно да се е разтопил, нека да започваме!

Веган сладолед с шам фъстък

Веган сладолед с шам фъстък - лесна рецепта за домашен сладолед с банан и авокадо

Съставки:
1 зряло авокадо
1 голям банан (нарязан на парченца и замразен)
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. розова вода
1/2 чаша шам фъстък без сол
ядково мляко или вода от кокос
кленов сироп и сол на вкус
натрошен шам фъстък за декорация

Начин на приготвяне
Блендирай всички съставки с малко ядково мляко (моето е бадемово). Винаги се опитвам да използвам възможно най-малко течност, защото така крайният резултат се доближава максимално до традиционните сладоледи. Добави кленов сироп (или друг течен подсладирел, или 2-3 фурми) и само щипка сол. Ако нямаш замразени банани в запас (срамота!), остави сместта да се охлади във фризера за няколко часа. В случай, че имаш всички съставки, можеш директо да пристъпиш към любимата ми част – сервирането в купички. Аз попаднах на страхотни шоколадови фунийки! Поръси с натрошен шам фъстък за декорация.

Веган сладолед с шам фъстък - лесна рецепта за домашен сладолед с банан и авокадо

Обожавам комбинацията от вкуса и аромата на шам фъстък с розова вода. Както виждаш, само с няколко съставки можеш да си приготвиш изключителен веган сладолед с шам фъстък. Ако си като мен, не си стигнал до тази част от публикацията, защото си бързал да опиташ рецептата възможно най-скоро. Надявам се да ти е сладко!

Follow:

2 Comments

 1. Жени
  март 30, 2021 / 12:36 pm

  Здравейте,

  Сладоледът изглежда много апетитно! 🙂 Може ли да посочите мерителната единица за шам фъстъка, тъй като е посочено само „1/2“. Също така, каква розова вода се използва?

  • Eva Milano
   Автор
   април 1, 2021 / 4:17 pm

   Здравейте, Жени! Много се радвам, че сладоледът ви е допаднал 🙂
   Мерителната единица е чаша – благодаря ви, че забелязахте пропуска!
   Използва се розова вода за пиене и готвене, като тази на Rosey’s mark, която можете да намерите в различни онлайн магазини. Както и ванилията, това е съставка, която обогатява вкуса, но не бих казала, че е задължителна. Можете да опитате сладоледа и без нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *